estreñimiento que es

Τι είναι η δυσκοιλιότητα;

Από το συχνό αίσθημα φουσκώματος έως τη δυσκολία στην κένωση, τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας ποικίλουν. Αλλά, παρά τα διαφορετικά συμπτώματα, είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα που ευτυχώς μπορείτε να καταπολεμήσετε τις περισσότερες φορές.

Μήπως υποφέρετε από δυσκοιλιότητα;

Όταν πρόκειται για τις κινήσεις του εντέρου, κάθε άνθρωπος έχει τους δικούς του ρυθμούς. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αφοδεύουν κάθε πρωί, ενώ άλλοι κάθε δύο ημέρες.

Τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας μπορεί να περιλαμβάνουν τη μείωση της συχνότητας των κενώσεων κάτω από τις τρεις ανά εβδομάδα. Εκτός από το αίσθημα βάρους και πληρότητας, τα συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Σκληρά και μικρά σε μέγεθος κόπρανα
 • Δυσκολία κένωσης
 • Αδυναμία πλήρους εκκένωσης του εντέρου
 • Υπερβολικός μετεωρισμός και αέρια
 • Φούσκωμα
 • Κοιλιακό άλγος και απώλεια όρεξης

Η δυσκοιλιότητα δεν έχει μόνο σωματικά συμπτώματα. Συχνά νιώθετε εκνευρισμό, την αίσθηση ότι έχετε χάσει τον έλεγχο του σώματός σας και δεν βγαίνετε με άνεση από το σπίτι. Αλλά δεν είστε μόνοι σε αυτό. Το αίσθημα βάρους λόγω δυσκοιλιότητας είναι ένα κοινό πρόβλημα, καθώς περίπου το 25% του πληθυσμού το έχει βιώσει κάποια στιγμή.

Οι γυναίκες υποφέρουν πιο συχνά από δυσκοιλιότητα, ιδιαίτερα κατά τις ημέρες της έμμηνου ρύσης και την περίοδο της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης.

Αν δεν καταναλώνετε επαρκή ποσότητα υγρών ή η διατροφή σας έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αυτό μπορεί να δυσχεραίνει το φυσιολογικό ρυθμό λειτουργίας του εντέρου σας. 

Τι συμβαίνει στη διάρκεια της δυσκοιλιότητας;

Το πεπτικό σας σύστημα είναι ένα περίπλοκο σύνολο οργάνων που λειτουργούν ομαδικά για τη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Οι παρακάτω εικόνες εξηγούν αναλυτικά γιατί χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα για την επεξεργασία των τροφών και τη δημιουργία κενώσεων.

Η λειτουργία του πεπτικού συστήματος

 1. Η πέψη ξεκινά από το στόμα. Μετά το μάσημα και την ανάμειξή τους με το σάλιο, οι τροφές περνούν από τον οισοφάγο στο στομάχι, όπου το γαστρικό οξύ και ειδικά ένζυμα αρχίζουν να διασπούν τις πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.
   
 2. Στη συνέχεια οι τροφές σε υγρή μορφή μεταφέρονται μέσα από το λεπτό έντερο, όπου διασπώνται ακόμα περισσότερο σε μεμονωμένα μόρια και θρεπτικά συστατικά, που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος.
 3. Το τελευταίο στάδιο της πέψης πραγματοποιείται στο παχύ έντερο και στο κόλον. Οι ηλεκτρολύτες και το νερό απορροφώνται, τα υπολείμματα συμπιέζονται και μεταφέρονται στο ορθό.
 4. Τα κόπρανα παραμένουν στο ορθό μέχρι να συγκεντρωθεί μια επαρκής ποσότητα που θα ενεργοποιήσει τους υποδοχείς των τοιχωμάτων για την κένωση του εντέρου. Η δυσκοιλιότητα προκύπτει όταν τα υπολείμματα που περιέχονται στο ορθό είναι υπερβολικά ξηρά για να ενεργοποιήσουν το αντανακλαστικό κένωσης. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη σκλήρυνση των κοπράνων καθώς παραμένουν στο ορθό, προκαλώντας πόνο, μετεωρισμό και φούσκωμα.

Διαφορετικοί τύποι δυσκοιλιότητας

Μπορεί να συμβεί στον καθένα και να διαρκέσει έως και μερικές ημέρες ή να παρουσιάζεται ανά μερικές εβδομάδες. Συνήθως οφείλεται σε διατροφικές αλλαγές, ταξίδια, στρες, έλλειψη άσκησης, φαρμακευτικές αγωγές, ασθένειες και ορμονικές μεταβολές (για παράδειγμα στη διάρκεια της έμμηνου ρύσης, της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης). Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι η δυσκοιλιότητα είναι κάτι που μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με τη σωστή. διαχείριση και αντιμετώπιση.

Ανακουφίστε τη δυσκοιλιότητα και ανακτήστε το ρυθμό σας

Δεν χρειάζεται να υποφέρετε. Το microlax® είναι ένα καινοτόμο ορθικό διάλυμα αποτελεσματική και γρήγορη δράση μέσα σε μόλις 5-20 λεπτά, για σωματική ευεξία και ανάλαφρη αίσθηση.

microlax®

Για γρήγορη ανακούφιση σε 5-20 λεπτά.

Nutrition Tips callout

Διατροφικές συμβουλές

Μάθετε πώς να τρώτε καλά για να αισθάνεστε καλά.

Lifestyle Tips callout

Στρες και τρόπος ζωής

Καταπολεμήστε το στρες και τη δυσκοιλιότητα.